22 The fruit of the Spirit is love, joy, peace, forbearance, kindness, goodness, faithfulness, 23 gentleness and self-control. Against such things there is no law. ( Galatians 5:22-23 )  

Wednesday, October 26, 2011

ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႔၏ အစား အေသာက္မ်ား၊ လံုၿခံဳ စိတ္ခ် ေဘးကင္း ေစေသာ အခ်က္(၉)ခ်က္


ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႔၏ အစား အေသာက္ မ်ား၊ ပို၍လံုၿခံဳစိတ္ခ် ေဘးကင္း ေစေသာေသာ အခ်က္(၉)ခ်က္


ကမၻာ ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႔သည္ အစား အေသာက္မ်ား ကို ပို၍လံုၿခံဳ စိတ္ခ်ေစရန္ ေအာက္ပါ အတိုင္းေသာ ့ခ်က္(၅)ခ်က္ခ် မွတ္၍ လိုက္နာ ေစရန္ တိုက္တြန္း အၾကံ ျပဳထား ပါသည္။
(၁) သန္ ့ရွင္းေရးကိုအၿမဲတမ္း ေဆာင္ရြက္ျခင္း
သာမန္မ်က္စိႏွင့္ ၾကည့္လွ်င္ ျမင္ ႏိုင္စြမ္းမရွိေသာ ဘက္တီးရီးယားပိုးမႊား အမ်ားစုသည္ ေရာဂါမျဖစ္ ေသာ္ျငားလည္း အႏၲရာယ္ရွိေသာပိုးမႊားမ်ားကို ေျမဆီလႊာ၊ ေရ၊ တိရစၦာန္မ်ားႏွင္ ့ လူမ်ားတြင္ က်ယ္ ျပန္ ့စြာေတြ႔ရွိရပါသည္။ ဤပိုးမႊားမ်ားသည္ မသန္ ့ရွင္းေသာ လက္မ်ား၊ လက္ႏွီးမ်ား၊ စဥ္ ့နီတံုးအပါအဝင္ အစားအေသာက္၊ အသံုး အေဆာင္ မ်ားမွ တစ္ဆင္ ့ကူးစက္ တတ္ပါသည္။ ၎တို ့ႏွင့္ အနည္းငယ္ မျဖစ္ စေလာက္ ထိေတြ ့ျခင္းျဖင္ ့ အစား အေသာက္မ်ားထဲသို ့ ေရာဂါပိုးမႊားကို ေရာက္ေစ ႏိုင္ၿပီး၊ အစား အေသာက္မွရရွိ ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစ ပါသည္။ ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ပြား ေစရန္ အစား အေသာက္မ်ား ကိုမကိုင္တြယ္မီႏွင္ ့ အ စား အေသာက္ ျပင္ဆင္ ခ်ိန္တြင္ လက္ေဆး ပါ။ လုပ္ငန္း ေဆာင္ရြက္ေနသည္ ့အခါ၌ လည္း လိုအပ္သည္ ့ အခါတိုင္းႏွင္ ့ အိမ္ သာတက္ၿပီး တိုင္းလက္ကိုစင္ၾကယ္စြာ ေဆးပါ။ အစားအေသာက္ျပင္ဆင္ရန္အ တြက္ အသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ားႏွင္ ့ အ စားအေသာက္ထိေတြ႔မည္ ့မ်က္ႏွာျပင္မ်ား ကို ေဆး ေၾကာသန္ ့ရွင္းပါ။ ခ်က္ျပဳတ္ ခန္း(သို ့)မီးဖိုေခ်ာင္ႏွင္ ့အစားအေသာက္ မ်ားရွိရာ ေနရာသို ့ အင္းဆက္ပိုးမႊားမ်ား၊ ဖ်က္ဆီး တတ္ေသာပိုးမႊား၊ ၾကြက္၊ ပိုးဟပ္ ႏွင္ ့ အျခား တိရစၦာန္မ်ား ဝင္ေရာက္နားခို ျခင္းမရွိေစရန္ ကာကြယ္ထားပါ။

(၂) မခ်က္ျပဳတ္ရေသးေသာအစား အေသာက္ႏွင္ ့ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးအစားအ ေသာက္မ်ားကိုခြဲထားျခင္း
အစားအေသာက္မ်ား ကိုျပင္ဆင္ရာ တြင္လည္းေကာင္း၊ ထားသိုရာတြင္လည္း ေကာင္း၊ အထူးသျဖင္ ့သားစိမ္း၊ ၾကက္၊ ဘဲ၊ ငွက္အစိမ္းမ်ား၊ ပင္လယ္အစားအ စာမ်ားကို အျခား အစား အေသာက္မ်ား ႏွင္ ့ခြဲျခားထားရပါမည္။ သားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း မ်ားႏွင္ ့ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားတြင္ပါရွိေသာအဏုဇီ ဝပိုးမ်ားသည္ အျခားအစားအေသာက္မ်ား သို ့ကူးစက္ႏိုင္ပါသည္။ ထိုကဲ ့သို ့မကူးစက္ ေစရန္ သားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းမ်ားႏွင္ ့ ပင္လယ္အစားအစာမ်ား ကို အျခားအစားအေသာက္မ်ားႏွင္ ့ ခြဲ ျခားထားရပါမည္။ သားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းႏွင္ ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားကိုကိုင္တြယ္ ရန္အတြက္ ဓါး၊ စဥ့္နီတံုး ကဲ့သို ့ေသာ အသံုးအေဆာင္မ်ားႏွင္ ့ ကိရိယာမ်ားကို ခြဲျခား၍သံုးစြဲရပါမည္။ သားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားႏွင္ ့ ျပင္ဆင္ ဆဲအစားအေသာက္မ်ားကို ခြဲျခား၍ထား သိုရန္ လိုအပ္ ပါသည္။
(၃) က်က္ေအာင္ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း
က်က္ေအာင္ခ်က္ျခင္း၊ စနစ္တက် ေသခ်ာစြာ ေႏြးျခင္းတို ့ေၾကာင္ ့ အႏၲရာယ္ ရွိေသာ ပိုးမႊား အားလံုး နီးပါးကို ေသေစႏိုင္ ပါသည္။ ေလ ့လာမႈမွတ္တမ္းမ်ားတြင္ အစား အေသာက္ကို (၇၀)ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ (ဆဲလ္စီးယပ္စ္)ထိအပူ ေပး၍ခ်က္ျပဳတ္ ျခင္းျဖင္ ့ စားေသာက္ရန္စိတ္ခ်ရေၾကာင္း ျပသထားသည္ကိုေတြ႔ရွိရပါသည္။ အရြယ္ အစားႀကီးေသာအသားတံုး(ဟင္းတံုးမ်ား)၊ အေကာင္လိုက္ (ၾကက္၊ ငွက္၊ ဘဲ၊ ငွက္) မ်ားကိုခ်က္ျခင္း၊ ျပဳတ္ျခင္းႏွင္ ့ ေၾကာ္ ေလွာ္ျခင္းမ်ားကို ေဆာင္ရြက္ရာတြင္ဂ ႐ုစိုက္ရန္လိုအပ္ပါသည္။ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းမျပဳလုပ္ပါက အစားအ ေသာက္မွရရွိေသာ ေရာဂါမ်ားရရွိႏိုင္ပါ သည္။ ထိုေရာဂါမ်ားမရရွိေစရန္ အသား မ်ိဳးစံု၊ ငါး၊ ဥမ်ိဳးစံုႏွင့္ ပင္လယ္အစားအ စာမ်ားကို က်က္ေအာင္ခ်က္ျပဳတ္ရပါ မည္။ စြပ္ျပဳတ္ႏွင္ ့အသားႏွပ္ ဟင္းမ်ား ကဲ ့သို ့ေသာ အရည္ပါေသာအစားအ ေသာက္ မ်ားကို ဆူေအာင္ေႏြးၿပီးမွ တည္ ခင္းေကြ်းေမြးရန္လိုအပ္ပါသည္။ ထမင္း၊ ဟင္းမ်ားေႏြးရာတြင္ အပူျပန္ႏွံ ့မႈညီမွ်ေစ ရန္ ဂ႐ုစိုက္ ပါ။
(၄) အစားအေသာက္မ်ားကိုဂ႐ုတ စိုက္ထားသိုျခင္း
အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ အစားအစာ မ်ားကိုထားသိုခဲ ့လွ်င္ အဏုဇီဝပိုးမႊားမ်ား သည္ အလြန္လ်င္ျမန္စြာေပါက္ဖြားႏိုင္ပါ သည္။ အပူခ်ိန္ကို(၅)ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ ေအာက္ေအးခဲထားျခင္း(သို ့) (၆၀)ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ အထက္အပူ ေပးထားရွိျခင္း ျဖင္ ့ အဏုဇီဝပိုးမႊားမ်ားေပါက္ဖြားမႈကို ေႏွးေကြးျခင္း(သို ့) ရပ္တန္ ့ေစျခင္းကိုျဖစ္ ေစႏိုင္ပါသည္။ အခ်ိဳ႔ေသာအႏၲရာယ္ရွိ သည္ ့ အဏုဇီဝပိုး မ်ား သည္ အပူခ်ိန္(၅) ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ေအာက္တြင္လည္း ဆက္လက္ေပါက္ဖြားႏိုင္ပါသည္။ အစားအေသာက္မ်ားထားသိုျခင္း ကိုဂ႐ုစိုက္ရန္လိုအပ္ပါသည္။ ခ်က္ၿပီး ေသာအစား အေသာက္ မ်ားကို အခန္းအ ပူခ်ိန္တြင္ (၂)နာရီထက္ပိုမထားရပါ။ အပူခ်ိန္(၅)ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ေအာက္တြင္ ခ်က္ၿပီးေသာအစားအေသာက္မ်ားႏွင္ ့ ပ်က္စီးလြယ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား ကို ခ်က္ျခင္း၊ အျမန္ အေအး ဓာတ္ေပး ထားရပါမည္။ ပူပူေႏြးေႏြးတည္ခင္းေကြ်း ေမြးပါ။ အစားအေသာက္မ်ားကိုေရခဲေသ တၱာထဲတြင္ အခ်ိန္ၾကာရွည္စြာသိမ္းထား ျခင္းမျပဳလုပ္ရပါ။ ေအးခဲထားေသာအစား အေသာက္ မ်ားကို အခန္းအပူခ်ိန္ရွိေန ရာသို ့ တိုက္႐ိုက္ထုတ္ထားျခင္းမျပဳလုပ္ ပါႏွင္ ့။
(၅) ေရေကာင္းေရသန္ ့ႏွင္ ့လတ္ ဆန္ေသာအသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားကို အသံုးျပဳျခင္း။
မသန္ ့ရွင္းေသာေရႏွင္ ့ ေရခဲမ်ားသို ့ အႏၲရာယ္ရွိေသာအဏုဇီဝပိုးမႊားမ်ားႏွင္ ့ ဓာတုပစၥည္းမ်ား မွညစ္ညမ္းမႈမ်ား ကူး စက္ႏိုင္ပါသည္။ အဆိပ္ျဖစ္ ေစေသာဓာ တုပစၥည္းမ်ားသည္ ပ်က္စီးေန ေသာ၊ မိႈ တက္ေနေသာ အစား အေသာက္မ်ားတြင္ ပါရွိတတ္ ပါသည္။ သားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းႏွင္ ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားကို ဂ႐ုတစိုက္ ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူျခင္းကိုျပဳလုပ္ပါ။ ေရေဆး ျခင္း၊ အခြံႏႊာ ၿပီးမွ အသံုးျပဳျခင္း တို ့ျပဳလုပ္ ပါက အႏၲရာယ္ မ်ားကိုေလ်ာ ့နည္းေစ ႏိုင္ပါသည္။ ေရေကာင္းေရသန္ ့ကိုသံုးစြဲပါ။ ေရကို လံုၿခံဳ၊ စိတ္ခ်၊ ေဘးကင္း ေစရန္ ျပဳျပင္၍ ေသာက္ပါ။ လတ္ဆတ္ ေသာ၊ က်န္းမာ ေစေသာ၊ အာဟာရ ျဖစ္ေစ ေသာအစားအ စာ(သား၊ ငါး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား)ကို သာေရြးခ်ယ္ သံုးေဆာင္ပါ။ ပိုးသတ္ထား ေသာႏြားႏို ့ကဲ ့သို ့ေသာ စိတ္ခ်ရသည္ ့အ သင္ ့စား အစား အေသာက္မ်ား ကို ေရြးခ်ယ္ ပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္း(တို ့စရာမ်ား) ႏွင္ ့ သစ္သီးမ်ားကိုေရျဖင္ ့ေဆးေၾကာၿပီး မွစားသံုးပါ။ စားသံုးရန္အၫႊန္းပါေသာ သက္တမ္းကုန္(သို ့)ရက္စြဲလြန္ အစားအ ေသာက္မ်ား ကို မသံုးစြဲပါႏွင့္။
Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

0 comments:

Post a Comment

သတင္း၊ ေဆာင္းပါး ၊တုိင္ၾကားစာ ၊ နည္းပညာ ၊ တရားေဟာခ်က္ etc မည္သူမဆုိ လႊတ္လပ္စြာေရးသား ေပးပုိ႔ႏုိင္ပါသည္။

သင္၏ေဝဖန္အၾကံၿပဳစာသည္ က်ေတာ္တုိ႔အတြက္ ေနာက္တဖန္ေရးသားဖုိ႔ရန္အတြက္ အားေဆးၿဖစ္ေစလုိပါသည္။ အခ်ိန္ယူကာ ဝင္ေရာက္ဖတ္႐ႈၿခင္းအတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါသည္။

ခင္မင္ေလးစားစြာၿဖင့္- Admins
Email - simonkamta@thespiritfruit.com

Zawgyi Converter

Note - If you don't install zawgyi myanmar font in your computer, can be use this zawgyi converter

ရွာလုိ႔လြယ္ေအာင္ အသစ္တင္သမွ် ေခါင္းစဥ္ ( 70 )