22 The fruit of the Spirit is love, joy, peace, forbearance, kindness, goodness, faithfulness, 23 gentleness and self-control. Against such things there is no law. ( Galatians 5:22-23 )  

Thursday, November 3, 2011

လူတိုင္း စားကိုစားသင့္သည့္ အစားအေသာက္ (၆) မ်ိဳး

ေစ်းမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ၿပီး ေစ်လည္းမႀကီးတဲ့ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအေသာက္ေတြ ဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေနေစဖို႔အတြက္ စားကိုစားသင့္တဲ့အစားအစာေတြျဖစ္ၿပီး ရရွိႏိုင္တဲ့ အကိ်ဳးေက်းဇူးေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။
၁။ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ပဲၫႊန္႔
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပ႐ိုတင္း၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္နဲ႕ ဇင့္ဓာတ္ စတာေတြ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပဲႏြယ္၊ ပဲၫႊန္႔ေတြဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့နည္းေအာင္ ကူညီ ေပးႏိုင္သလို မေကာင္းတဲ့ ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ကို ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေကာင္းတဲ့ အဆီဓာတ္ကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ေလးအခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ေရးမွာ ကူညီပါတယ္ လို႔ဆိုထားပါတယ္။
၂။ ဖရဲသီး
ဖရဲသီးဟာ သဘာ၀ အခ်ိဳဓာတ္ရွိၿပီး အရည္ရႊမ္းတဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။ တခ်ိဳ႕ကလည္း ဖရဲသီးကို အခ်ိဳဓာတ္မ်ားတာေၾကာင့္ ဖရဲသီးကို မစားဘဲေနတတ္ၾကပါတယ္။ ဖရဲသီးကေန ကယ္လိုရီအနည္းငယ္သာ ရရွိေစၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊စီ၊ပိုတက္ဆီယမ္၊ လိုကိုပင္းနဲ႕ ေရဓာတ္မ်ားစြာကို ရရွိတာေၾကာင့္ စားကိုစားသင့္တဲ့ အစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေၾကာင္း အႀကံျပဳထားပါတယ္။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ျမင့္မားေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ဖရဲသီးကို စားေပးပါက လတ္တေလာမွာ ေသြးေပါင္က်ၿပီး သက္သာေစတယ္လို႕လည္း ဆိုထားပါေသးတယ္။ ဖရဲသီးရဲ႕ ထူထဲတဲ့ အခြံက ပိုးသတ္ေဆးေတြ အသီးအတြင္း ၀င္ေရာက္မႈမရွိေအာင္ ကာကြယ္ေပးထား ပါေသးတယ္တဲ့။
၃။ ကန္စြန္းဥ
ကန္စြန္းဥဟာ အာဟာရဓာတ္ေတြၾကြယ္၀တဲ့အေကာင္းဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးပါလို႔ အေမရိကန္ အစား အေသာက္ ဆိုင္ရာ အဖြဲ႕အစည္းက ေျပာပါတယ္။ ကန္စြန္းဥမွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြမ်ားစြာ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ စားကိုစားေပးရမယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
၄။ ေဂၚဖီထုပ္
အလြယ္တကူရရွိႏိုင္ၿပီး ေစ်းလည္း မႀကီးတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ဟာ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး အစိမ္းအတိုင္း စားႏိုင္သလို အသုပ္သုပ္ၿပီးျဖစ္ေစ အစသျဖင့္ မ်ိဳးစံုလုပ္စားႏုိင္ပါတယ္။ ေ၈ၚဖီထုပ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္။ ဗီတာမင္A,K,D၊ ေဖာလိတ္နဲ႕ တျခား သတၱဳဓာတ္ေတြမ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို တြန္းလွန ္တိုက္ထုတ ္ေပးႏိုင္တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြကို အားေပးတာေၾကာင့္ စားကိုစားေပးရမယ္လို႔ ဆုိထားပါတယ္။
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အစိမ္းအတိုင္း စားတာထက္ အပူေပးၿပီး ခ်က္ျပဳတ္စားပါက ေရာဂါေတြကို တြန္းလွန္တိုက္ထုတ္ေပးမယ့္ လိုင္ကိုပင္း ကို ပိုမိုရရွိေစပါတယ္တဲ့။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ လိုင္ကိုပင္းက ေနထိုင္မႈဟန္ပန္နဲ႕ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇေတြေၾကာင့္ ျဖစ္လာတတ္တဲ့ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာနဲ႕ တျခားကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္လို႔ ဆိုထားတာေၾကာင့္ စားကိုစားသံုးေပးရမယ့္ အသီးတစ္မ်ိဳးပါတဲ့။
၆။ ဒိန္ခ်ဥ္
အဆင္သင့္ စားသံုးႏိုင္ၿပီး အလြယ္ရႏိုင္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုလည္း ကၽြန္မတို႔ စားေပးဖို႔ ေမ့ေနၾကတာ အမွန္ပါ။ ဒိန္ခ်ဥ္ကေန ပိုုတက္စီယမ္၊ ပရိုတင္း၊ ဇင့္၊ ဗီတာမင္ D၊ B6 ႏွင့္ B12 ေတြကို ရရွိႏိုင္သည့္ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးျပဳတဲ့ ဘက္တီးရီးယား ေတြလည္း ပါ၀င္တယ္လို႔ဆိုထားပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို စားေသာက္ထားပါက ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ့နည္းေစသည့္အျပင္ ၀မ္းကိုလည္းမွန္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ မိန္းမေတြအတြက္လည္း အကိ်ဳးမ်ားေစတဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ကို စားကိုစားသံုးေပးရမယ့္ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးပါတဲ့။

အစားအေသာက္ေတြအားလံုးမွာ သက္ဆုိင္ရာေကာင္းက်ိဳးေတြရွိတာခ်ည္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။ နည္းလမ္းမွန္မွန္ သံုးစြဲ စားေသာက္တတ္ရင္ အက်ိဳးမ်ားေစမွာ အမွန္ပါ။ သန္႕ရွင္း လတ္ဆတ္မႈရွိဖို႔ေတာ့ သတိျပဳေစပါတယ္။
လူသားအားလံုးကို က်န္းမာခ်မ္းသာေစဖို႔ ဆႏၵျပဳရင္း
က်န္းမာေရးစာေစာင္မွ ဖတ္ရႈမိသမွ်အား သင့္ေတာ္ေအာင္ ျပန္လည္ေရး၍ မွ်ေ၀ျခင္းျဖစ္ပါသည္။

အားလံုးကိုေလးစားစြာျဖင့္
♥♥♥အမရာႏွင္း♥♥♥
Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

0 comments:

Post a Comment

သတင္း၊ ေဆာင္းပါး ၊တုိင္ၾကားစာ ၊ နည္းပညာ ၊ တရားေဟာခ်က္ etc မည္သူမဆုိ လႊတ္လပ္စြာေရးသား ေပးပုိ႔ႏုိင္ပါသည္။

သင္၏ေဝဖန္အၾကံၿပဳစာသည္ က်ေတာ္တုိ႔အတြက္ ေနာက္တဖန္ေရးသားဖုိ႔ရန္အတြက္ အားေဆးၿဖစ္ေစလုိပါသည္။ အခ်ိန္ယူကာ ဝင္ေရာက္ဖတ္႐ႈၿခင္းအတြက္ အထူးေက်းဇူးတင္ပါသည္။

ခင္မင္ေလးစားစြာၿဖင့္- Admins
Email - simonkamta@thespiritfruit.com

Zawgyi Converter

Note - If you don't install zawgyi myanmar font in your computer, can be use this zawgyi converter

ရွာလုိ႔လြယ္ေအာင္ အသစ္တင္သမွ် ေခါင္းစဥ္ ( 70 )